Sant Martí d’Albars

Sant Martí d’Albars és un dels municipis més petits del Lluçanès, situat entre les rieres de Lluçanès i Gavarresa. El municipi comprèn tres nuclis: Beulaigua, La Blava (on hi ha l’ajuntament) i Sant Martí. La Blava i Beulaigua van néixer degut a l’activitat de la transhumància, al segle XVIII. 

fotobla3

Llocs d’interès:

  • Església parroquial de Sant Martí. És un edifici barroc, de mida mitjana. Construïda el segle XVIII, conserva una imatge de Santa Maria, de tradició romànica, de la primitiva església de Sant Martí.

  • Pont medieval del Molí del Pont. És un pont que travessa la riera Gavarresa. És l’única construcció d’aquesta època que es conserva a Sant Martí d’Albars. Es troba en un camí de carrerades, testimoni de vells costums i antigues tradicions.

  • Mas de Vilatammar. Amb l’estructura d’època medieval pràcticament intacta de l’antiga ‘domus’ o casa forta, coneguda com a vila rural des del s. X i com a casa forta des del s. XII. Els cavallers Palmerola hi visqueren els s. XIII i XIV. Altres masies importants són l’Almató, el Molí de les Vinyes, la Coromina i el Prat.

Sant Martí d’Albars existeix almenys des de l’any 905, i el passat any 2005 se’n van celebrar els 1100 anys.

escut

Festes i Calendari de tradicions:

11 i 12 de maig: Festa local

11 de novembre: Festa Major